La comunicazione dei wine bloggers: autoctono vs globale / The communication of wine bloggers: native vs global

Downloads

Pubblicato

2016-06-29

Fascicolo

Sezione

Saggi

DOI:

https://doi.org/10.13138/2039-2362/1364

Autori

  • Federica Cavallo Università del Salento
  • Lea Iaia Università del Salento
  • Monica Fait Università del Salento
  • Paola Scorrano Università del Salento

Abstract

Il paper si prefi gge l’obiettivo di indagare e confrontare la web communication di due differenti categorie di vino (un vino autoctono – rappresentativo del patrimonio culturale del territorio di origine – e uno globale), valutando il gap nella comunicazione dei wine bloggers. Gli step di lavoro previsti dalla metodologia sono: 1) individuazione dei primi 100 wine blogs internazionali; 2) text mining sugli articoli presenti nella homepage di ogni wine blog, al fine di determinare il vino internazionale più menzionato; 3) selezione degli articoli inerenti alle due tipologie di produzione vinicola in esame, al fi ne di approfondirli tramite text mining; 4) valutazione del gap nella web communication dei wine bloggers, attraverso un modello all’uopo ideato e testato in precedenti lavori. L’analisi condotta risponde all’obiettivo della ricerca di informazioni utili per individuare somiglianze/differenze, ovvero peculiarità nella web communication dei due differenti vini.

The paper aims to investigate and compare the web communication of two different categories of wine (a native wine – which strongly represents the cultural heritage of the area of origin – and one overall), assessing the existing gap in wine bloggers’ communication.

The work steps provided by methodology are: 1) identifi cation of the top 100 international wine blogs; 2) text mining on the blog articles in the homepage of each wine blog, in order to identify the most widely-mentioned “global” wine; 3) selection of the articles related to the two types of wines in exam, in order to deepen investigate them through the text mining analysis; 4) evaluation of the gap in the web communication of wine bloggers, through a model designed and tested in earlier work for such purpose. The analysis enables the search for information, which aims to identify similarities/differences or peculiarities in the web communication of the two different wines.

Riferimenti bibliografici

Altili P. (2010), I prodotti agroalimentari tradizionali come beni culturali, «Economia della Cultura», 20, n. 1, pp. 35-46.

Arndt J. (1967), Role of Product-Related Conversations in the Diffusion of a New Product, «Journal of Marketing Research», n. 4, August, pp. 291-295.

Arthur D., Vassilvitskii S. (2006), How Slow is the kMeans Method?, Proceedings of the 22th Symposium on Computational Geometry 2006, (Sedona, Arizona, USA, 5-7 June 2006), edited by N. Amenta, O. Cheong, Arizona (USA): ACM, pp. 144-153.

Baccarani C., Golinelli G.M. (2011), Per una rivisitazione delle relazioni tra impresa e territorio, «Sinergie», n. 84, pp. VII-XIII.

Balter D. (2005), Grapevine. Why Buzz Was a Fad but Word of Mouth Is Forever, Portfolio: New York.

Beninger S., Parent M., Pitt L. (2014), A content analysis of infl uential wine blogs, «International Journal of Wine Business Research», 26, n. 3, pp. 168- 187.

Berthon P.R., Pitt L.F., Campbell C. (2008), Ad lib: when customers create thead, «California Management Review», 50, n. 4, pp. 6-30.

Brown J., Broderick A., Lee N. (2007), Extending Social Network Theory to Conceptualise On-Line Word-of-Mouth Communication, «Journal of Interactive Marketing», 21, n. 3, pp. 2-19.

Carboni R., Quaglia G.B. (2001), I prodotti tipici italiani: problematiche e prospettive di un settore in crescita, «Rivista di Economia Agroalimentare», 2, n. 6, pp. 41-54.

Cordella B., Greco F., Raso A. (2014), Lavorare con corpus di piccole dimensioni in psicologia clinica: una proposta per la preparazione e l’analisi dei dati, «12es Journées internationales d’Analyse statistique des Données

Textuelles», pp. 173-184.

D’amico A. (2002), Le strategie di marketing per la valorizzazione dei prodotti tipici, Torino: Giappichelli Editore.

D’amico A. (2004), The enhancement of the typical products value: from commodity to experience: The case of Esperya, «British Food Journal», 106, n. 10/11, pp. 793-805.

Dalli D., Corciolani M. (2007), Il consumo tra comunità e mercato. Evidenze empiriche dal caso Bookcrossing, Atti del VI Congresso Internazionale Marketing Trends (Parigi, 26-27 gennaio 2007), edited by U. Collesei, J.C. Andreani, Venezia: Dipartimento di Economia e Direzione Aziendale.

Dellarocas C. (2003), The Digitization of Word of Mouth: Promise and Challenges of Online Feedback Mechanisms, «Management Science», 49, pp. 1407-1424.

Fait M. (2010), Brand-land equity nei territori del vino, «Mercati e competitività», n. 3, pp. 119-140.

Fait M., Cavallo F., Maizza A., Iaia L., Scorrano P. (2014), An interpretative model for the Web image analysis: the case of a wine tourism destination, Proceedings of the13th International Conference of the Society for Global Business & Economic Development (Ancona, 16-18 luglio 2014), edited by C. Jayachandran, G.L. Gregori, Ancona: Università Politecnica delle Marche, pp. 1317-1329.

Fait M., Trio O. (2011), Il ruolo dei marchi e dei Consorzi di tutela per la competitività delle produzioni tipiche agroalimentari, Proceedings of the 10th International Marketing Trends Conference (Paris, 20-22 January

, edited by U. Collesei, J.C. Andreani, Paris-Venice: Marketing Trends Association, pp. 1-39.

Fait M., Trio O., Scorrano P. (2014), La misurazione delle performance della social web communication nelle aggregazioni agroalimentari, Proceedings of the 13th International Marketing Trends Conference (Venice, 24-25 January 2014), edited by U. Collesei, J.C. Andreani, Paris-Venice: Marketing Trends Association, pp. 1-17.

Ghazisaeedi M., Steyn P.G., Pitt L.F. (2010), Believing the bloggers: implications of consumer skepticism for public relations, «Asia-Pacifi c Public Relations Journal», 11, n. 2, pp. 79-91.

Godes D., Mayzlin D., Chen Y., Das S., Dellarocas C., Pfeffer B. (2005), The Firm’s Management of Social Interactions, «Marketing Letter», 6, n. 3-4, pp. 415-428.

Hennig-Thurau T., Gwinner K.P., Walsh G., Gremler D.D. (2004), Electronic Word-of-Mouth via Consumer-Opinion Platforms: What Motivates Consumers to Articulate Themselves on the Internet?, «Journal of Interactive Marketing», 18, n. 1, pp. 38-52.

Kaplan A.M., Haenlein M. (2010), Users of the world, unite! The challenges and opportunities of social media, «Business Horizons», 53, n. 1, pp. 59-68.

Keller K.L. (1993), Conceptualizing, measuring and managing customer-based brand equity, «Journal of Marketing», 57, n. 1, pp. 1-22.

Keller K.L. (1998), Strategic Brand Management. Building, Measurement and Managing Brand Equity, Prentice Hall: New Jersey.

Keller K.L., Busacca B., Ostillio M.C. (2005), La gestione del brand. Strategie e sviluppo, Milano: Egea.

Kozinets R.V., De Valck K., Wojnicki A.C., Wilner S.J.S. (2010), Networked Narratives: Understanding Word-of-Mouth Marketing in Online Communities, «Journal of Marketing», 74, pp. 71-89.

Lavarie D.A., Humphrey W.F., Velikova N., Dodd T.H., Wilcox J.B. (2011), Building Wine Brand Communities with the Use of Social Media: A Conceptual Model, Proceedings of the 6th AWBR International Conference

(Bordeaux, Bordeaux Management School, BEM, 9-10 June 2011).

Maizza A., Iazzi A. (2011), International marketing strategies for the Italian agro-food districts, Proceedings of the 10th International Marketing Trends 338 FEDERICA CAVALLO, LEA IAIA, MONICA FAIT, PAOLA SCORRANO

Conference (Paris, 20-22 June 2011), edited by U. Collesei, J.C. Andreani, Paris-Venice: Marketing trends Association.

Maizza A., Iazzi A., Santovito S. (2003), Il ruolo della distribuzione moderna per la definizione di un «sistema del tipico», in Competizione globale e sviluppo locale tra etica ed innovazione, Atti del XXV Convegno AIDEA,

(Novara, 4-5 ottobre 2002), Giuffrè: Roma, pp. 0-00.

Maizza A., Scorrano P., Iaia L., Cavallo F. (2013), Web communication e Experiential concept store per i tipici dell’agroalimentare, in Smart life: dall’innovazione tecnologica al mercato, Atti del X convegno annuale della

Società italiana di Marketing (Milano, 3-4 ottobre 2013), Milano: Università degli Studi di Milano Bicocca, pp. 1-5.

Mastroberardino P. (2004), Contributi sul tema dei sistemi turistici locali, Torino: Edizioni Scientifi che Italiane.

Muñiz A.M., O’guinn T.C. (2001), Brand Community, «Journal of Consumer Research», 27, n. 4, pp. 412-432.

Normann R. (1992), La gestione strategica dei servizi, Milano: Etas.

Ostrom E. (1990), Governing the Commons. The Evolution of Institutions for Collective Action, Cambridge: Cambridge University Press.

Paiano R., Caione A., Guido A.L., Fait M., Scorrano P. (2013), Technological Tools Integration and Ontologies for Knowledge Extraction from Unstructured Sources: A Case of Study for Marketing in Agri-Food Sector, Proceedings of the 22nd IBIMA conference on Creating Global Competitive Economies: 2020 Vision Planning & Implementation (Rome, 13-14 November 2013), edited by K.S. Soliman, P.A. Norristown, s.l.: Ibima Publishing, pp. 225-236.

Pihl C. (2013), When customers create the ad and sell it – a value network approach, «Journal of Global Scholars of Marketing Science», 23, n. 2, pp. 127-143.

Puri A. (2007), The Web of insights: the art and practice of webnography, «International Journal of Market Research», 49, n. 3, pp. 387-408.

Reyneke M., Pitt L., Berthon P.R. (2011), Luxury wine brand visibility in social media: an exploratory study, «International Journal of Wine Business Research», 23, n. 1, pp. 21-35.

Ritzer G., Jurgenson N. (2010), Production, Consumption, Prosumption. The Nature of Capitalism in the Age of the Digital Prosumer, «Journal of Consumer Culture», n. 1, pp. 13-36.

Schau H.J., Gilly M.C. (2003), We Are What We Post? Self-Presentation in Personal Web Space, «Journal of Consumer Research», n. 30, December, pp. 385-404.

Schau H.J., Muñiz Jr. A.M., Arnould E. (2009), How Brand Community Practices Create Value, «Journal of Marketing», n. 73, September, pp. 30-51.

Scorrano P. (2013), Communicate “global” – Consume “local”. Le produzioni agroalimentari tipiche nel Web, «Sinergie», n. 92, pp. 25-48. Scorrano P., Fait M., Paiano R., Caione A. (2013), Marketing intelligence e competitività delle imprese. Un applicativo per il settore agroalimentare, in Smart life: dall’innovazione tecnologica al mercato, Atti del X convegno annuale della Società italiana di Marketing (Milano, 3-4 ottobre 2013), Milano: Università degli Studi di Milano Bicocca, pp. 1-13.

Scorrano P., Maizza A., Rosato P., Gravili S. (2013), Il ruolo del web 2.0 per lo sviluppo sostenibile e la competitività dei prodotti agroalimentari tipici, in Lo sviluppo sostenibile. Ambiente, risorse, innovazione, qualità, Scritti in

memoria di Michela Specchiarello, a cura di G. Guido, S. Massari, Milano: FrancoAngeli, pp. 394-410.

Siano A. (2001), Marketing e comunicazione nelle strategie degli Enti di promozione del territorio, «Sinergie», n. 54, pp. 219-239.

Siano A., Confetto M.G., Vollero A. (2008), Governance-struttura-sistema: un modello di management della comunicazione per il marketing territoriale, Proceedings of 7th International Congress Marketing Trends (Venezia,

Università Cà Foscari, 17-19 gennaio 2008), edited by U. Collesei, J.C. Andreani, Paris-Venice: Marketing Trends Association, pp. 1-38.

Szolnoki G., Taits D., Nagel M., Fortunato A. (2014), Using social media in the wine business: An exploratory study from Germany, «International Journal of Wine Business Research», 26, n. 2, pp. 80-96.

Technoratimedia (2013), Digital Infl uence Report, http://technorati.com/report/2013-dir/, 13.02.2015.

Thompson C.J. (1997), Interpreting Consumers: A Hermeneutical Framework for Deriving Marketing Insights from the Texts of Consumers’ Consumption Stories, «Journal of Consumer Research», 34, n. 4, November, pp. 438-455.

Van Heerden G., Salehi-Sangari E., Pitt L.F., Caruana A. (2009), Do B2B bloggers believe blogs? PR insights on blogger skepticism, «Asia-Pacific Public Relations Journal», n. 10, December, pp. 123-132.

Wang Y., Fesenmaier D.R. (2003), Assessing Motivation of Contribution in Online Communities: An Empirical Investigation of an Online Travel Community, «ElectronicMarkets», n. 13, January, pp. 33-45.

We Are Social (2015), Digital, Social & Mobile Worldwide in 2015, http://wearesocial.net/blog/2015/01/digital-social mobile-worldwide-2015/, 27.02.2015.

Wunsch-Vincent S., Vickery G. (2007), Partecipative Web: user-created content,http://www.oecd.org/internet/ieconomy/38393115.pdf, 10.03.2015.

Biografie autore

Federica Cavallo, Università del Salento

Dipartimento di Scienze dell'Economia

Lea Iaia, Università del Salento

Dipartimento di Scienze dell'Economia

Monica Fait, Università del Salento

Dipartimento di Scienze dell'Economia

Paola Scorrano, Università del Salento

Dipartimento di Scienze dell'Economia

Come citare

Cavallo, F., Iaia, L., Fait, M., & Scorrano, P. (2016). La comunicazione dei wine bloggers: autoctono vs globale / The communication of wine bloggers: native vs global. Il Capitale Culturale. Studies on the Value of Cultural Heritage, (13), 321–339. https://doi.org/10.13138/2039-2362/1364